Avui tancat 936740483 717797273 626856454
Temps de lectura 2 min.

El restrenyiment és un trastorn digestiu molt comú en qualsevol estació de l'any. Tanmateix, l'estiu, per les seves particularitats, afavoreix que la seva presència s'accentuï. Per sort, existeixen certes pautes, aliments i productes de farmàcia que t'ajudaran combatre'l. 

QUÈ ÉS EL RESTRENYIMENT ESTIUENC?

Els canvis alimentaris, els viatges, així com els trastorns del somni actuen com a desencadenants del restrenyiment. No es tracta tant de defecar diàriament, sinó de no fer-ho amb una periodicitat inferior a les 3 deposicions per setmana. Per sota d'aquest llindar i per més de 3 mesos passarà a cronificar-se, disparant les probabilitats de patir hemorroides, diverticulosis, fissures anals o, fins i tot, càncer colo-rectal.

Aquesta alteració digestiva, habitualment acompanyada de pesadesa estomacal, flatulència, mal de cap i irritabilitat, obeeix a 2 possibles factors:

 • El còlon absorbeix massa aigua endurint la femta.
 • Les contraccions musculars són més lentes, dificultant l'evacuació d’aquestes.

Encara que pot presentar-se a qualsevol moment de l'any, el bon temps i les vacances estiuenques propicien que facis plans fora de casa i abusis d'entrepans, snacks, sandvitxos... aliments freds i de baix contingut en fibra. De fet, dels 25-30 grams de fibra diària recomanada, en general no s'ingereixen ni 10 grams.

Una major sudoració, com a conseqüència de la calor, afavoreix la deshidratació. A més, pot ser més freqüent que recorris a begudes ensucrades (refrescs) o alcohòliques que redueixen les secrecions i la mobilitat intestinal. Ve menys de gust realitzar exercici físic i és una època en la que trenques amb els hàbits i rutines establertes durant la resta de l'any.

LES DONES SOLEN TENIR MÉS RESTRENYIMENT QUE ELS HOMES 

Les dones tenen una major predisposició que els homes a patir restrenyiment. Hi influexen aspectes com:

 • Els canvis hormonals (menstruació, embaràs, menopausa...).
 • Els esforços de l’expulsió en el part engrandeixen les hemorroides internes, causant dolor en moure els intestins i fomentant la sensació de buidatge incomplet.
 • Les obligacions familiars i laborals generen un major impacte de les afeccions psicològiques com l'estrès, l'ansietat o la depressió en la dona.
 • Un major consum de diürètics, antiàcids, antidepressius o suplements de ferro i calci, que en el cas de l'home.

COM REVERTIR EL RESTRENYIMENT?

Pautes per afrontar i superar el restrenyiment:

 • Dona prioritat als aliments rics en fibra vegetal (fruita, inclosa la dessecada, verdures, cereals integrals, llegums, fruita seca i oli d'oliva verge extra).
 • Cuida la hidratació.
 • Pren-te el temps de mastegar bé els aliments.
 • Mantingues els horaris per als menjars, per anar al bany i per dormir.
 • Realitza exercici físic diàriament.
 • No abusis de la sal, ja que minva el nivell de potassi i magnesi coadjuvant als espasmes intestinals.
 • No et saltis cap menjar, especialment el desdejuni.

Malgrat resultar una cosa tediosa, aquestes recomanacions i l'ajuda de certs productes de farmàcia mantindran allunyat el restrenyiment i t'alliberaran de les seves molèsties. Recorda que el teu farmacèutic et pot aconsellar sobre la millor forma d'abordar-lo i prevenir-lo.